Россі ПаолоЇсти. Потреба, бажання, одержимість
Ніка-Центр 2018 р. 152 ст.
оцінок: 1
Як виникають і закріплюються у громадській думці певні ідеї та вірування? І яку ціну заплатило людство, перш ніж у тій чи тій людській цивілізації з’явилася усталена система культурних кодів, які вже вийшли за межі національного розвитку й керують людською поведінкою? Одвічна потреба «їсти» зіграла фундаментальну роль в історії людства, його культах, ритуалах, таємних і явних, традиціях, відмерлих і сучасних, соціальних устроях, загартованих війнами, катаклізмами, еволюціями й революціями, голодом, канібалізмом, епідеміями та хворобами, з якими людство бореться досі. Культура як система правил і табу, до формування яких долучилися найсвітліші уми, водночас збагачуючи людське буття, тож Паоло Россі, італійський філософ культури, автор цієї мандрівки століттями «Їсти» готує свою вишукану й захопливу історію, майстерно компонуючи науку і мистецтво. Він стверджує: епоха, коли питаннями їжі та харчування займалися лише антропологи та психологи з університетськими дипломами, добігла кінця. У постінформаційну еру тілесне й духовне, культура фізичного й інтелектуального споживання дуальні процеси в нерозривному поєднанні й взаємопроникненні є невід’ємною частиною нашого життя. Навіть неможливість встановити, де «правильно», а де ні, лише засвідчує, що в лабораторії не існує невдалих експериментів, і ці експерименти тривають, а кожен із нас їх учасник. Якщо ви не чули досі про смак №5 «умамі», то це не означає, що ви його ще не пізнали. Те, що ми з вами називаємо смаком, є формою чуттів, яка управляється окремою системою чуттів і яка лежить в основі смакових відчуттів, як-от: солодке, солоне, кисле та гірке (та інших, у яких немає назв). Але, як стверджує автор книжки, існує ще ціла низка відчуттів, притаманних ротові та носові, які не можна віднести ні до смаків, ані до запахів. Чи є правдою те, що колись їжа була «натуральною», що те, чим харчувалися наші діди та прадіди, було «справжнім» і «смачнішим»? Автор шукає і знаходить відповіді на безліч питань і розвінчує небезпечні міфи масової культури, адже він десятиліттями досліджував історію ідей та культур, тож його надзвичайно цікаві й неординарні міркування на (для когось) буденну тему споживання їжі голод та ожиріння, піст і святість, їжа як манія, глобалізація й апокаліпсис, «натуральна» та «не- натуральна» їжа, анорексія, фобії, мода дадуть змогу подивитися на історію цивілізації під іншим кутом, стануть одкровенням і справжнім відкриттям для великого кола читачів. ISBN: 9786177192922 |
Насолоджуйся кожним шматочком: як усвідомлено їсти, любити своє тіло і жити з радістю
Россі Лінн
199
Бажання хибні, бажання справжні
Вовк Яна
319
Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості
Фукуяма Френсіс
399
На учті в Авраама. Біблійні рецепти
Чіучі Андреа, Сартор Паоло
79
Ловець пластику та інші професії майбутнього
Россі Софія, Канепа Карло
227
Їсти, молитися, кохати
Гілберт Елізабет
369
Стратегії життя або, як з’їсти тістечко і далі його мати
Кшиштоф Зануссі
199
Книжка, яка нарешті пояснить тобі геть усе про батьків (чому вони змушують тебе їсти овочі й таке інше)
Буше Франсуаза
259
Бажання. Магічна колекція. 3+
275
Три бажання
Аксель Шеффлер
225
Різдвяне бажання
Коул Кортні
499
Одне різдвяне бажання
Кетірн Ранделл
449
Титан
Драйзер Теодор
559
Елзі Піклз і бажання для відьмочки. Кн. 2
Кей Уманські
319
Три бажання
Моріарті Ліян
555
Хочу! Як навчитися розпізнавати свої справжні бажання
Бургіс Люк
329
Читаємо, розуміємо, творимо. 4 клас. 3 рівень. Три бажання
Шевчук Лариса
55
Відьмак. Останнє бажання. Книга 1
Сапковський Анджей
225
Гарячі й безтурботні. Відчуйте бажання свого тіла
Теллон-Гікс Яна
299
Сніжний Кролик і різдвяне бажання
Ребекка Гаррі
449